Огляд нових нормативних актів і законопроектів, пов’язаних з діяльністю друкован


Огляд нових нормативних актів і законопроектів, пов’язаних з діяльністю друкованих ЗМІ станом на 6 червня 2005 року

06.06.2005

Протягом тижня 30.05.2005 – 03.06.2005 Верховною Радою України прийнято два важливих рішення, які істотно впливають на діяльність друкованих ЗМІ.

02.06.2005 Під час голосування не прийнято рішення про прийняття Закону України „Про політичну рекламу” (реєстр. № 3143), а також цей закон не направлений на повторне перше читання. І хоча за регламентом цей законопроект ще не визнаний неприйнятним, проте неприйняття при голосуванні рішення винести його на повторне перше читання робить неможливим його прийняття у цілому. Таким чином можна зазначити про неприйняття Верховною Радою України проекту Закону України „Про політичну рекламу”.

03.06.2005 Верховною Радою України прийнято у цілому і передано на підпис Президента Закон України „Про внесення змін до деяких законів України (щодо платників податку)” (реєстр. № 7413). Даним Законом фактично відміняються обмеження, встановлені Законом України „Про внесення змін до Закону України „Про державний бюджет України на 2005 рік” та деяких законодавчих актів”. Зокрема відміняється прирівнювання приватних підприємців на спрощеній системі оподаткування до найманих працівників, відміняється заборона займатись приватним підприємцям на спрощеній системі оподаткування консультативною діяльністю, тощо. На даний момент Закон ще не підписаний Президентом України, проте, за запевненням Першого заступника Голови Державної податкової адміністрації України Катеринчука, підстав очікувати накладання вето на цей Закон немає. Окрім того, під час виступу у сесійній залі народний депутат Ксенія Ляпіна зауважила, що законопроект № 7413 визнаний Президентом України як першочерговий.

Президентом України 1 червня 2005 року прийнятий Указ № 901 „Про деякі заходи щодо забезпечення здійснення державної регуляторної політики”, яким, зокрема, надано наказ Кабінету Міністрів України „утворення у п’ятиденний строк центральними органами виконавчої влади, їх територіальними органами, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, місцевими державними адміністраціями робочих груп із прискореного перегляду регуляторних актів; не менше половини складу кожної з таких груп мають становити представники об'єднань суб'єктів господарювання, об’єднань роботодавців та об’єднань споживачів, а також представники наукових установ (далі - робочі групи)”.

Відповідно до графіку роботи Верховної Ради України з 6 по 10 червня народні депутати працюють у комітетах і фракціях.

Відповідно до проекту Розкладу засідань Верховної Ради України на 14-17 червня 2005 року 16 червня 2005 року планується винести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України „Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні” (щодо відмови в державній реєстрації) (друге читання) (вручено 19.05.2005, реєстр. № 5166). Даним законопроектом пропонується внесення змін до чинного законодавства, які нададуть право відмовити у державній реєстрації друкованого засобу масової інформації у наступних випадках:

„2) якщо реєструючим органом уже раніше зареєстровано друкований засіб масової інформації зі схожою назвою і реєстрація нового друкованого засобу масової інформації може призвести до їх змішування, за винятком випадків, коли заяву про реєстрацію нового друкованого засобу масової інформації подано тим же самим засновником (засновниками), що і друкованого засобу масової інформації, який вже зареєстрований”.

На відміну від чинної редакції статті 15 Закону України „Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні”, нова норма дозволить відмовляти не тільки у випадку прямих повторів назв, але і у випадках, коли реєструється друковане видання зі схожою назвою.


Автор: Алі Сафаров, директор аналітико-правового відділу УАВПП Інф. УАВПП

© УАВПП,
Rambler's Top100
***