Фотогалерея УАВПП. Цікаві фото видавців... Новини WAN Каталог корисних інтернет-сайтів Способы измерения аудитории прессы

Каталог
Мапа сайту
Фотогалерея
Головна сторінка

Ukrainian Association of Press Publishers • Украинская Ассоциация Издателей Периодической Печати

У А В П П

About Us
Про Асоціацію
Приєднуйтесь!
Новини
Навчання
Професійний конкурс преси
Тендери УАВПП

Для членів УАВПП

Документи Асоціації
Юридичний сервіс
Інформаційний сервіс

 
На сайті В Інтернеті

Новини поліграфії

Криза у Фінляндії може стати причиною зростання цін на папір на внутрішньому ринку Росії

01.07.2005

Зростаючий інтерес до російського папірпрому став наслідком конфлікту між лісопромисловцями і профспілками Фінляндії. Однак російські " паперовики" навряд чи матимуть з цього вигоду: їхні виробничі потужності працюють на межі.

Як стало відомо газеті "Бізнес", відразу кілька великих видавничих будинків Фінляндії зіштовхнулися з недостачею газетного паперу, викликаною локаутом. Це змушує їх переглядати умови контрактів з російськими ЦпК. "Ми вдвічі збільшили обсяг закупівель паперу в Росії", - розповів "Бізнесу" співробітник другого по величині видавничого будинку у Фінляндії Alma Media Й. Йокінен, - "Наші постачальники - комбінати "Волга", "Кондопога" і "Солікамськпапірпром". Російський папір гарної якості, він дешевше фінського, тому ми плануємо і надалі нарощувати співробітництво з російськими ЦПК".

За словами Йокінена, на російському папері працює багато фінських видавничих будинків і практично усі вони за час локауту збільшили обсяг імпорту з Росії. Зокрема, такі видавничі будинки, як Eleta Suomen Sanomat і Keskisuomalainen.

" Фінські комбінати простоюють,тому ми почали закуповувати в два рази більше російського паперу", - підтверджує глава відділу друку видавничого будинку Keskisuomalainen О. Катаінен. - "Але якщо раніше ми купували папір у "Волги" і в Солікамську, то під час локауту перейшли на продукцію ЦПК "Кондопога", яка влаштовує нас і по якості, і за ціною". Менеджер підкреслює - поки що Кондопозький ЦПК цілком задовольняє потребу видавничого будинку в папері, але якщо криза в паперовій галузі Фінляндії не буде вирішена найближчим часом, у Keskisuomalainen виникнуть серйозні проблеми. О.Катаінен висловив надію, що конфлікт буде урегульований протягом одних-двох тижнів, і пообіцяв, що видавничий будинок відразу ж знизить обсяг імпорту з Росії до передкризового рівня.

За словами фінських видавців, дістати російський папір зараз непросто.

"До нас зверталися представники фінського видавничого будинку Alma Media із проханням збільшити постачання", - повідомили "Бізнесу" на ЦПК "Волга". - "Але наші постачання законтрактовані на рік". За словами представників Балахнинського ПК, фінські видавці хочуть обійтися малою кров'ю -докупити папір за колишніми розцінками: "Вони не погоджуються на підвищення ціни, і нам нема рації йти їм назустріч. Якби вони розщедрилися, то можливо, ми спробували б вишукати додаткові резерви".
Представники ЦПК "Кондопога" висловилися менш дипломатично: "Нехай працюють, замість того щоб скаржитися". "Нам простіше орієнтуватися на російського споживача", - заявили "Бізнесу" у відділі збуту Кондопозького ЦБК. - "Наші машини налаштовані під стандартний російський папір. Нам вигідніше відвантажувати папір по Росії - без всяких імпортних складностей, таких як повернення ПДВ через три-чотири місяці".

На думку експертів і вітчизняних споживачів паперової продукції, криза у Фінляндії може стати причиною зростання цін на папір всередині Росії.

"Зараз ціни на російський папір нижче загальносвітових", - розповів "Бізнесу" перший заступник гендиректора поліграфічного комплексу "Пушкінська площа" Андрій Сулейков. - "А через законодавчий дисбаланс ціни на папір усередині Росії вище за експортні". Сулейков побоюється, що зростання загальносвітових цін спровокує і зростання на російському ринку.

Схожої думки дотримується і директор видавничих проектів компанії "Екстра М Медіа" В. Макарихин. "Соликамський комбінат піднімає вартість паперу на 3-3, 5%, і це вже друге підвищення за півроку", - повідомив він "Бізнесу". - "Перше було викликано тим, що фінські "паперовики" підняли ціни. Зараз італійські, австрійські, німецькі "паперовики" використовують цю ситуацію: попит на папір зростає, всі піднімають ціни. Страйк закінчиться, але папір - як нафта: ціни піднімаються, а потім повертаються не завжди".

На думку конфедерації ЛПК Північно-Заходу, закупівля фінами паперу в Росії - позитивна тенденція для російської ЦПП. "Це призведе до посилення місцевого виробництва", - вважає аналітик конфедерації Ігор Рибкін.

"Збільшення попиту на продукцію вітчизняних ЦПК безумовно радує, але чи готова галузь задовольнити його?" - турбується директор департаменту суспільних зв'язків РАО "Бумпром" Сергій Ветчінін. - "Інвестиційний клімат, створений урядом, не сприяє тому, щоб ЦПК нарощували обсяги продукції".

Криза у Фінляндії може стати причиною зростання цін на папір в Росії

Sbo-paper.ru, Беркон

Версія для друку

Галузь преси

Новини
Анонси галузевих заходів
Медіа-законодавство
Медіа-аналітика
Медіа-спец
Дослідження
Регіональна преса 2005
Довідник видавця
Каталог корисних сайтів

© 2004-2024 УАВПП

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси:
(044) 289-99-90
info@uapp.org


УАВППГалузь пресиНовиниНовини поліграфіїКриза у Фінляндії може стати причиною зростання цін на папір на внутрішньому рин
  Rambler's Top100 SEO-каталог