Фотогалерея УАВПП. Цікаві фото видавців... Список членів Української асоціації видавців періодичної преси Новини WAN Президент і Рада директорів

Каталог
Мапа сайту
Фотогалерея
Головна сторінка

Ukrainian Association of Press Publishers • Украинская Ассоциация Издателей Периодической Печати

У А В П П

About Us
Про Асоціацію
Приєднуйтесь!
Новини
Навчання
Професійний конкурс преси
Тендери УАВПП

Для членів УАВПП

Документи Асоціації
Юридичний сервіс
Інформаційний сервіс

 
На сайті В Інтернеті

Ринок преси України

Відбулася презентація експертної ради у сфері ЗМІ

09.02.2006

Відбулася офіційна презентація Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів.

Як повідомили в прес-службі Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, цей консультативно-дорадчий орган був створений з метою надання Центральній виборчій комісії, Нацраді України з питань телебачення і радіомовлення і ЗМІ незалежних експертних висновків, оцінок і рекомендацій з питань діяльності мас-медіа під час виборів народних депутатів України.

На презентації Незалежної експертної ради її створення вітали голова Національної ради з питань телерадіомовлення Віталій Шевченко і член ЦВК Андрій Магера, повідомляє «УНІАН».

Шевченко зокрема відзначив, що Національна рада схвально оцінює появу в Україні громадського об'єднання, до якого увійшли спеціалісти, що мають високий авторитет у сфері мас-медіа.

Магера також підтримав створення в Україні такої незалежної експертної організації. Адже під час виборів виникає багато ситуацій, які потребують незалежної експертизи. Він відзначив, що ЦВК залишається відкритим органом для співпраці з широкими колами громадськості.

Головою Незалежної експертної ради був обраний директор інституту Медіа Права Тарас Шевченко.

Раніше повідомлялося, що другого лютого проходило перше офіційне засідання експертної ради у сфері ЗМІ, створеної за рішенням ЦВК за підтримки ОБСЄ. Головою експертної ради вибраний медіа-експерт Тарас Шевченко. Про це в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту ForUm’у повідомив заступник голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Ігор Курас.

Заступник голови Нацради не виключає, що надалі виникатимуть «нестандартні ситуації, на які зможуть дати відповідь тільки експерти». За його словами, «ця експертна рада, якщо вона працюватиме в експертному режимі, буде вельми корисна, оскільки ЦВК, Нацрада і телекомпанії неодноразово потребуватимуть думки експерта з того або іншого питання».

Курас уточнив, що до складу ради увійшли 12 медіа-експертів, яких «складно запідозрити у відносинах з політичними партіями». Курас також не виключає можливості того, що «дехто спробує створити щось подібне під своїм крилом і дати схожу назву, щоб заплутати громадян».

В такому разі, за словами заступника голови Нацради, «вони зможуть вигідну інформацію від громадських організацій зливати собі».

Водночас Курас наголосив, що «досвід минулих виборів підказує, що люди, які сьогодні очолюють окремі опозиційні блоки, часто створювали паралельний світ, тобто паралельні громадські організації із схожими назвами». «Очевидно, ми не уникнемо цього і на цих виборах», - заявив Курас. За його словами, планується, що ця рада працюватиме і після виборів.

«Я маю дорадче слово, і я попросив, щоб була вибудувана така система роботи, щоб ця порада працювала і після виборів», - наголосив Курас.

Торкаючись питання оцінювання матеріалу експертами, Курас заявив: «Ніхто ніколи, окрім експертів, не міг дати відповіді на просте питання: програма, в якій йдеться, скажімо, про негативну оцінку, оцінювання на межі фолу діяльності якоїсь релігійної громади - це є пропагандою релігійної ворожнечі чи ні?».

«В Нацраду часто надходять такі листи, і ми завжди відписуємо, що ці питання повинні розглядати експерти, люди різних напрямків науки - філологи, соціологи, релігієзнавці. Спільно вони можуть виробити правильну позицію. Якщо ця рада позитивно про себе заявить під час виборів, то вона повинна працювати і після виборів», - вважає заступник голови Нацради.

Нагадуємо, що в ЦВК було заплановано формування експертної ради у сфері медіа, яка відстежуватиме діяльність засобів масової інформації під час виборчої кампанії.

Про це на брифінгу в Києві першого лютого повідомив заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ігор Курас.

Як повідомив перший заступник голови Нацради Юрій Сторожук, поки що у Нацради немає підстав звертатися до суду з приводу тимчасового припинення ліцензій ЗМІ через порушення законодавства під час виборчої кампанії.

Він відзначив, що певні звернення в Нацраду є, зокрема телеканали просять розтлумачити, як їм бути з антирекламою, яку хочуть розмістити на телебаченні деякі політичні сили. «Канали намагаються себе захистити», - сказав Сторожук.

Є звернення і про порушення, але поки що Нацрада не оголошує про факти порушень, обіцяючи це зробити в звіті, який вона звичайно робить за підсумками виборчої кампанії.

Нагадуємо також, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення передала Верховній Раді і Президенту України річний звіт про свою діяльність за 2005 рік. Про це першого лютого на брифінгу повідомив голова Нацради Віталій Шевченко.

Він нагадав, що, відповідно до закону, Нацрада зобов'язана щорічно надавати відповідний звіт.

Перший заступник голови Нацради Юрій Сторожук пообіцяв, що найближчим часом цей звіт буде обнародуваний.

Також заступник голови Нацради Ігор Курас повідомив, що в звіті серед іншого наводяться дані, що за рік було проведено 238 перевірок ЗМІ, з них 40 перевірок були здійснено у зв'язку зі скаргами громадян і місцевих органів влади. «Не дивлячись на те, що нас звинувачують, що Нацрада кровожерна, ми застосували санкції тільки до 22 ТРК, з них 6 – кабельні оператори», - сказав він. До 5 ТРК були застосовані санкції за порушення рекламного законодавства, на 10 було накладено штраф Держспоживзахистом, по 7 відкрито відповідні провадження, повідомив Курас.

«ForUm»

Версія для друку

Галузь преси

Новини
Анонси галузевих заходів
Медіа-законодавство
Медіа-аналітика
Медіа-спец
Дослідження
Регіональна преса 2005
Довідник видавця
Каталог корисних сайтів

© 2004-2024 УАВПП

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси:
(044) 289-99-90
info@uapp.org


УАВППГалузь пресиНовиниРинок преси УкраїниВідбулася презентація експертної ради у сфері ЗМІ
  Rambler's Top100 SEO-каталог