Професійна література для видавця Президент і Рада директорів Способы измерения аудитории прессы Фотогалерея УАВПП. Цікаві фото видавців...

Каталог
Мапа сайту
Фотогалерея
Головна сторінка

Ukrainian Association of Press Publishers • Украинская Ассоциация Издателей Периодической Печати

У А В П П

About Us
Про Асоціацію
Приєднуйтесь!
Новини
Навчання
Професійний конкурс преси
Тендери УАВПП

Для членів УАВПП

Документи Асоціації
Юридичний сервіс
Інформаційний сервіс

 
На сайті В Інтернеті

Ринок світової преси

Німецькі спецслужби стежать за журналістами

30.05.2006

На сайті німецького парламенту опубліковано секретну доповідь про стеження спецслужб за німецькими журналістами.

Документ був підготовлений спеціальним парламентським уповноваженим, колишнім головою Федерального суду Герхардом Шефером. Невеликий "витік" відомостей з цієї доповіді викликав скандал в німецькому суспільстві і ЗМІ, тому Парламентський контрольний орган, що курує роботу спецслужб, погодився на публікацію 179 сторінок з основної частини доповіді.

Втім, обнародуваний варіант документа дещо відрізняється від оригінала, який доступний тільки членам Парламентського контрольного органу, говориться на сайті бундестагу, інформує “Newsru.com”.

Відкрита частина доповіді Шефера містить інформацію про стеження Федеральної розвідувальної служби (БНД) за журналістами і "добровільну роботу" деяких з них "на зовнішню розвідку, але всередині країни".

Тепер будь-хто, хто цікавиться питаннями "оперативної роботи по журналістах", може детально дізнатися, хто, навіщо і як в німецькій зовнішній розвідці одержував відомості з різних питань, що цікавлять БНД, про журналістів і від журналістів.

Після публікації доповіді Федеральний уряд Німеччини заявив, що "поділяє висновки Шефера про численні порушення правових норм співробітниками БНД в процесі стеження за журналістами".

Крім того, як наголошується в заяві уряду, до липня буде розроблено нове положення про БНД з чіткими службовими розпорядженнями. В ньому планується зобов'язати співробітників спецслужби документувати всі оперативні заходи, а також регулярно інформувати про їх хід відомство федерального канцлера.

Оскільки спецуповноважений виявив "незаконні порушення свободи друку і вторгнення в приватну сферу громадян", уряд зобов'язав керівництво БНД "офіційно вибачитися перед тими, кого це торкнулося".

"Як президент БНД, я особисто прошу вибачення за правові порушення, допущені під час заходів БНД", - говориться в поширеній увечері в п'ятницю заяві голови зовнішньої розвідки Ернста Урлау.

Він пообіцяв, що розвідка врахує всі зауваження на свою адресу, зроблені в доповіді Шефера, і сама представить уряду пропозиції щодо реформи БНД, щоб "повністю унеможливити в майбутньому подібні дії".

Публікація доповіді викликала неоднозначну реакцію в суспільстві. Деякі з журналістів, які виступають проти обнародування відомостей особистого характеру, що містяться в доповіді, добилися рішення суду про заборону публікації цих даних.

Виконуючи цей присуд, Парламентський контрольний орган був вимушений піти на виключення цілих пасажів з доповіді, а там, де це повністю порушувало послідовність викладу, - не називати справжніх імен дійових осіб.

Німецькі експерти вважають, що публікація доповіді спричинить ще не один судовий розгляд і не один скандал, оскільки однаково при бажанні (а його у журналістів достатньо) можна встановити особу співробітника ЗМІ, який добровільно і охоче доносив на своїх колег.

«ForUm»


Источник: ІМІ

Версія для друку

Галузь преси

Новини
Анонси галузевих заходів
Медіа-законодавство
Медіа-аналітика
Медіа-спец
Дослідження
Регіональна преса 2005
Довідник видавця
Каталог корисних сайтів

© 2004-2024 УАВПП

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси:
(044) 289-99-90
info@uapp.org


УАВППГалузь пресиНовиниРинок світової пресиНімецькі спецслужби стежать за журналістами
  Rambler's Top100 SEO-каталог