Собственная газета за $10 тыс Фотогалерея УАВПП. Цікаві фото видавців... Професійна література для видавця Олигархические и другие СМИ: что же теперь будет?

Каталог
Мапа сайту
Фотогалерея
Головна сторінка

Ukrainian Association of Press Publishers • Украинская Ассоциация Издателей Периодической Печати

У А В П П

About Us
Про Асоціацію
Приєднуйтесь!
Новини
Навчання
Професійний конкурс преси
Тендери УАВПП

Для членів УАВПП

Документи Асоціації
Юридичний сервіс
Інформаційний сервіс

 
На сайті В Інтернеті

Ринок світової преси

Журналісти вимагають від Євросоюзу визнати кризу свободи преси в Росії

19.10.2006

Міжнародна федерація журналістів закликала Європейський союз підняти питання кризи свободи преси у Росії і необхідність негайної реакції на вбивство провідної російської журналістки Анни Політковської на неформальному енергетичному самміті ЄС, який відбудеться у Фінляндії у цю п’ятницю. «Ми занепокоєні нестачею свободи преси у Росії і, як наслідок, вбивством Анни Політковської, не можна розглядати цю зустріч, як звичайний самміт, – сказав Айдан Вайт, Генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів. – Лідери Євросоюзу повинні вимагати від Росії поновлення плюралізму і свободи вираження думок для медіа.»

17 жовтня Вайт виступив із промовою на зустрічі у Брюсселі, у якій заявив, що Міжнародна федерація журналістів боротиметься за міжнародну реакцію на безкарність винних у вбивстві журналістів в Росії, Білорусії і Україні. Приводом зустрічі стало вбивство Анни Політковської, журналістки «Новой газеты», яку застрелили коло власної квартири у Москві 7 жовтня. Вона була 13 провідною журналісткою, яку вбили, з того часу, як до влади прийшов російський президент Володимир Путін.

Вбивство Політковської сталося за декілька днів до другої річниці досі непокараного вбивства Вероніки Черкесової – відомої журналістки, символу свободи медіа у Білорусії, і місяць по шостій річниці вбивства Георгія Гонгадзе, який писав про корупцію у вищих владних колах України.

Вайт зазначив, що лідери Євросоюзу, збираючись на неформальний самміт, який відбудеться у п'ятницю, не повинні дозволити власним економічним інтересам та страхові втратити доступ до поставок російського газу дати право Росії зіскочити з гачка, яким стало погіршення ситуації з медіа.

«Ніхто не каже, що російські лідери натиснули на спусковий курок, який застрелив Політковську, але той факт, що вони нехтують демократичними правами і свободою преси не можна заперечити, – сказав Вайт. – Вони створили атмосферу страху і залякування у російських медіа, де розходження в поглядах чи вираження критики стали майже неможливими.»

На зустрічі промовці закликали протидіяти безкарності. Виступали Маріанне Мікко, представник Естонії у Європарламенті; Ніколай Венедиктов, репортер російського новинного агентства «Новости»; Ростислав Димчук, із «5 каналу» в Україні і Жанна Літвіна, голова Білоруської Асоціації журналістів, переможець престижної премії Європарламенту для правозахисників.

«Вбивство журналістів у цьому регіоні – трагічний доказ нестачі поваги прав людини, – сказав Айдан Вайт, – уряди повинні встановити плюралізм і повагу до основних прав, щоб журналісти могли бути незалежними і професійними. Вони можуть почати з виконання обіцянок знайти винних у вбивствах наших колег. Ніколи не була можливою свобода преси там, це царює безкарність.»


Источник: Незалежна Медіа-Профспілка

Версія для друку

Галузь преси

Новини
Анонси галузевих заходів
Медіа-законодавство
Медіа-аналітика
Медіа-спец
Дослідження
Регіональна преса 2005
Довідник видавця
Каталог корисних сайтів

© 2004-2024 УАВПП

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси:
(044) 289-99-90
info@uapp.org


УАВППГалузь пресиНовиниРинок світової пресиЖурналісти вимагають від Євросоюзу визнати кризу свободи преси в Росії
  Rambler's Top100 SEO-каталог