Преса про Асоціацію Способы измерения аудитории прессы Професійна література для видавця Каталог корисних інтернет-сайтів

Каталог
Мапа сайту
Фотогалерея
Головна сторінка

Ukrainian Association of Press Publishers • Украинская Ассоциация Издателей Периодической Печати

У А В П П

About Us
Про Асоціацію
Приєднуйтесь!
Новини
Навчання
Професійний конкурс преси
Тендери УАВПП

Для членів УАВПП

Документи Асоціації
Юридичний сервіс
Інформаційний сервіс

 
На сайті В Інтернеті

Ринок світової преси

Конгресмени США прийняли поправку до закону, що забороняє приховану урядову пропаганду в ЗМІ

01.07.2005

Палата представників конгресу США на засіданні пізно ввечері в четвер прийняла спеціальну законодавчу поправку, що забороняє американському уряду укладати таємні контракти з журналістами для ведення пропаганди.

Про це РІА "Новини" повідомили в апараті конгресмена Моріса Хінчі, що очолює фракцію з питань американських ЗМІ в палаті представників конгресу і є автором поправки, прийнятої простою більшістю голосів.

Поправка включена в бюджетний законопроект, що підтримали 405 конгресменів, 18 проголосували "проти".

"Прийняття цієї поправки є критично важливою перемогою для американського народу, що через такі таємні урядові контракти з журналістами, що пишуть і мовлять, а також фахівцями з піару, не може визначити, чи одержує він справжні, об'єктивні новини або пропаганду, що спонсорується урядом", - говориться в заяві конгресмена Хінчі.

"Прийняття даного виправлення ясно показує адміністрації Буша, що американський народ хоче мати справжню журналістику, а не фіктивні новини", - заявив конгресмен.

Хінчі навів також цілий ряд відомих прикладів "маніпуляції ЗМІ з боку адміністрації Буша", що містила контракти з відомими журналістами й телекоментаторами для того, щоб у своїх матеріалах вони виставляли в позитивному й вигідному світлі діяльність уряду США, у тому числі по програмах освіти, охорони здоров'я, екології й іншим.

Конгресмен навів також приклад аналогічного контракту в області зовнішньої політики.

"Були повідомлення про те, що Rendon Group, що є піар-групою, тісно пов'язаною з адміністрацією Буша й ЦРУ, одержала $200 мільйонів із грошей платників податків для поширення в усьому світі пропаганди проти Саддама Хусейна", - заявляє керівник фракції. Він нагадав, що відразу після терактів 11 вересня ця ж група одержала від Пентагона контракт на суму $100 тисяч на місяць для "стратегічних порад по ЗМІ".

"Американські платники податків не повинні оплачувати рахунку для Буша або будь-якої наступної адміністрації, щоб вони маніпулювали ЗМІ для просування своїх планів", - говориться в заяві конгресмена.

У середині квітня заборону на таємну урядову пропаганду підтримав сенат США.

Сенат одноголосно проголосував тоді за виправлення до бюджетного законопроекту, що забороняє держустановам направляти на американські телеканали відеоматеріали без ясної вказівки, що вони зроблені на замовлення держструктур або на бюджетні гроші.

Виправлення підтримали всі 98 сенаторів, що брали участь у голосуванні. Голосування стало результатом голосного скандалу в США, коли з'ясувалося, що адміністрація Буша розміщала на американських телеканалах позитивні матеріали про свою політику, виконані у вигляді телевізійних новин.

Напередодні сенатського голосування федеральна комісія з телекомунікацій, що входить в структуру уряду США, розіслала на всі телеканали й радіостанції США офіційне попередження про те, що відео й аудіоматеріали, підготовлені при участі державних відомств, можуть видаватися в ефір тільки при наявності зрозумілих для телеглядачів і радіослухачів чітких відомостей про їх офіційне урядове джерело.

За порушення цієї вимоги керівники телеканалів і радіостанцій будуть "каратися штрафом до $10 тисяч і позбавленням волі строком до одного року", вказується в розпорядженні комісії.

«Обозреватель», ІМІ

Версія для друку

Галузь преси

Новини
Анонси галузевих заходів
Медіа-законодавство
Медіа-аналітика
Медіа-спец
Дослідження
Регіональна преса 2005
Довідник видавця
Каталог корисних сайтів

© 2004-2024 УАВПП

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси:
(044) 289-99-90
info@uapp.org


УАВППГалузь пресиНовиниРинок світової пресиКонгресмени США прийняли поправку до закону, що забороняє приховану урядову проп
  Rambler's Top100 SEO-каталог

Автозапчасти для грузовиков в москве - интернет магазин автозапчастеи gruz-shop.ru.