Собственная газета за $10 тыс Каталог корисних інтернет-сайтів Список членів Української асоціації видавців періодичної преси Преса про Асоціацію

Каталог
Мапа сайту
Фотогалерея
Головна сторінка

Ukrainian Association of Press Publishers • Украинская Ассоциация Издателей Периодической Печати

У А В П П

About Us
Про Асоціацію
Приєднуйтесь!
Новини
Навчання
Професійний конкурс преси
Тендери УАВПП

Для членів УАВПП

Документи Асоціації
Юридичний сервіс
Інформаційний сервіс

 
На сайті В Інтернеті

Новини видавничих компаній

„Судові позови до ЗМІ від нардепа Червонія – це система, яка складалась роками!”

28.01.2005

Доброго дня, колеги! Кілька слів з приводу проекту звернення УАВПП до Ющенка та Литвина. Безумовно, ми підтримуємо таке звернення. Але хотілося б зауважити, що “пожежа” стосується не одного видання – “Рівненської газети”. У судові тяжби втягнуті й інші газети Рівного, і все з ініціативи та за позовами одного і того ж народного депутата – Василя Червонія.

Важко сьогодні точно й сказати скільки за 14 років існування газети “Рівне вечірнє” було судових позовів від цього нардепа – не менше 10. Редакція вдавалась до різних заходів, в тому числі і звернень, і структурних змін, аби фінансові санкції не призвели до закриття газети – до речі, першого незалежного видання на Рівненщині. Останнім часом доводилось звертатись за юридичною допомогою й до Алі Сафарова, за що йому принагідно ще раз дякуємо.
Минулий рік взагалі став унікальним – у судах відразу розглядалось кілька справ за позовами В.Червонія до кількох рівенських видань, відомо про 8 таких справ. Деякі з них стосувались публікацій дворічної давнини – суд напередодні виборів несподівано й по них активізував роботу. Свої моральні страждання нардеп оцінив загалом у суму майже три мільйони гривень. Зокрема, три справи стосувались газети “Панорама” (редактор Микола Кульчинський) – у позовах по двох з них нардеп вимагав по 350 і 250 тисяч гривень, по третій – 10 тисяч. Одна справа вже програна – щоправда суд зобов’язав редакцію сплатити 2 тисячі грн. У подібній ситуації опинилась і газета “Рівне вечірнє”, від якої нардеп у чотирьох позовах вимагає загалом понад мільйон гривень. По одному з них рішення вже прийнято Рівенським місцевим судом – щоправда, моральну шкоду суд оцінив у 12 тисяч гривень, а не у 250 тисяч, як просив депутат. Причому, майже у всіх справах критичні публікації підпадають під поняття оціночні судження.
Тобто, цієї інформацією я хочу підкреслити – ситуація з “Рівненською газетою” – не унікальна: судові позови до ЗМІ від нардепа Червонія – це вже система, яка склалась роками, і якій, незважаючи на письмові звернення до Томенка і до Ющенка, так і не було дано оцінку. Тобто, наші звернення (зокрема, влітку минулого року я особисто передала лист до Ющенка за підписом редакторів ЗМІ Рівненщини) залишились навіть без відповіді.
Залишається лише сподіватись, що тепер, за підтримки УАВПП, можливо вдасться вплинути на депутата, у якого одна лиш згадка його імені в пресі викликає бажання помсти, яке виливається у непомірні суми моральних компенсацій.
До речі, особливої уваги заслуговує й ситуація з рівенським тижневиком “7 днів” – нема сумніву, газета порушила закон своєю публікацією, але ж чи заслуговує це порушення 100 тисяч гривень – в такому випадку можна говорити про закриття газети. До речі, тут теж не обійшлось без Василя Червонія.
Отакі у нас, в області, справи зі свободою слова.


Автор: З повагою, Валентина Шах (Яцелик), редактор газети “Рівне вечірнє”

Версія для друку

Галузь преси

Новини
Анонси галузевих заходів
Медіа-законодавство
Медіа-аналітика
Медіа-спец
Дослідження
Регіональна преса 2005
Довідник видавця
Каталог корисних сайтів

© 2004-2024 УАВПП

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси:
(044) 289-99-90
info@uapp.org


УАВППУАВППНовиниНовини видавничих компаній„Судові позови до ЗМІ від нардепа Червонія – це система, яка складалась роками!”
  Rambler's Top100 SEO-каталог