Професійна література для видавця Список членів Української асоціації видавців періодичної преси "Гаряча лінія" Задай питання юристу! Способы измерения аудитории прессы

Каталог
Мапа сайту
Фотогалерея
Головна сторінка

Ukrainian Association of Press Publishers • Украинская Ассоциация Издателей Периодической Печати

У А В П П

About Us
Про Асоціацію
Приєднуйтесь!
Новини
Навчання
Професійний конкурс преси
Тендери УАВПП

Для членів УАВПП

Документи Асоціації
Юридичний сервіс
Інформаційний сервіс

 
На сайті В Інтернеті

Новини видавничих компаній

Медійні конфлікти в Рівному

27.01.2005

У зв’язку зі складною медійною ситуацією у Рівному, 25 січня місцеві журналісти організували чергове засідання рівненського прес-клубу в „Українському освітньому центрі реформ” на тему „Прогноз стосунків між пресою та новою владою в Рівненській області на прикладі останніх судових позовів до ЗМІ”. Обговорювалися судовий позов до „Рівненської газети”, а також – проблема появи на місцевому ринку газет-клонів. На прес-клубі, зокрема, був присутнім і мав виступ Алі Сафаров – директор аналітико-правового відділу Української Асоціації Видавців Періодичної Преси (УАВПП), оскільки однією із зазначених у статуті УАВПП цілей є створення цивілізованого ринку друкованих засобів масової інформації.

„Рівненська газета”. 17 грудня 2004 року видання під рубрикою „Колонка редактора” опублікувало редакційний матеріал про місцевого політика та народного депутата фракції „Наша Україна” пана Василя Червонія „Бабай під рівненським соусом”, у якому висловлювались певні побоювання медіа-середовища щодо втручання у діяльність засобів масової інформації. 24-го грудня 2004 року пан Червоній написав позовну заяву про спростування недостовірних відомостей, захист честі та гідності та відшкодування моральної (немайнової) шкоди. Позивач вимагає від газети вибачень та стягнення 50 тисяч гривень.
Перше засідання у цій справі має відбутися 28 січня 2005 року. На думку адвоката, який буде захищати „Рівненську газету”, а також юристів УАВПП, стаття, яка стала приводом для позову, складається з оціночних суджень, які не можуть бути предметом доказування або спростування. До того ж згадується практика Європейського суду з прав людини, який визначає більш широкі рамки критики щодо політичних діячів, ніж пересічних громадян. Політик – це публічна особа, яка постійно знаходиться під прицілом громадської думки, яка висловлюється через медіа. Тому юристи мають надію, що суд прийме до уваги ці аргументи і європейську практику, і відмовить у задоволенні позову парламентаря.

„Провінційна газета”. Інший приклад конфлікту у рівненському медіа-середовищі – проблема газет-клонів. Так майже 8 років тому була зареєстрована „Провінційна газета” (ТОВ „Видавничий дім „ОГО”), а у січні 2005-го вийшла на ринок „Провінційна газета плюс”, яку, до речі, створив колишній працівник „Провінційки”. В українському законодавстві, на жаль, ця проблема є недостатньо врегульованою, хоча такі дії і підпадають під ознаки недобросовісної конкуренції, передбаченої законом України „Про захист від недобросовісної конкуренції”. При наявності таких порушень Антимонопольний комітет України може накласти на винне підприємство штраф до 85 тисяч гривень – адже новостворене видання повторює логотип та шрифти свого старшого брата.

У цьому контексті не можна не згадати і про судовий позов до газети „Сім днів”, хоча на прес-конференції мова про це зайшла лише частково.

19 листопада 2004 року видання надрукувало матеріал „Політичні цілі Ющенка”. Відразу зазначимо, що цей матеріал був політичним замовленням штабу В. Януковича і перекручував та спотворював програмні цілі Ющенка „Десять кроків назустріч людям”, що є грубим порушенням чинного законодавства. За рішенням суду по першому позову (вимога спростування неправдивих відомостей) було опубліковане спростування (програма кандидата Ющенка), тираж збільшений і розданий читачам безкоштовно. Також було звільнено головного редактора газети. 18 січня 2004 року Рівненський міський суд, розглянувши у відкритому судовому засіданні другий позов довіреної особи В. Ющенка В. Білець, вирішив стягнути з газети 100 тисяч гривень на користь позивача і 5 тисяч гривень державного мита. Однак суд виправдав засновника „Семи днів” – Рівненську міськраду, встановивши, що міськрада розпорядження про публікацію згаданого матеріалу не давала та засудила дії редакції рішенням сесії. До речі, суд відбувся без участі представника ЗМІ (редакція заздалегідь подала до суду клопотання про перенесення засідання через порушення судом терміну вручення повістки).

Колектив газети визнає свою вину, однак, подав скаргу до апеляційного суду Рівненської області, – адже видання й так знаходиться на межі банкрутства. Тут знову доречно згадати практику європейських судів, які навіть при доведені 100% вини видання не ухвалюють рішень, які б призвели до його банкрутства та закриття ЗМІ. (За матеріалами Інституту масової інформації)

Асоціація продовжуватиме стежити за розвитком медійних конфліктів у Рівному і надаватиме підсудним газетам усіляку консультаційну допомогу. Адже цивілізоване розв’язання згаданих конфліктів – це спільне просування ЗМІ та політиків до європейських стандартів свободи слова.

Інф. УАВПП

Версія для друку

Галузь преси

Новини
Анонси галузевих заходів
Медіа-законодавство
Медіа-аналітика
Медіа-спец
Дослідження
Регіональна преса 2005
Довідник видавця
Каталог корисних сайтів

© 2004-2024 УАВПП

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси:
(044) 289-99-90
info@uapp.org


УАВППУАВППНовиниНовини видавничих компанійМедійні конфлікти в Рівному
  Rambler's Top100 SEO-каталог