Фотогалерея УАВПП. Цікаві фото видавців... Президент і Рада директорів Способы измерения аудитории прессы Преса про Асоціацію

Каталог
Мапа сайту
Фотогалерея
Головна сторінка

Ukrainian Association of Press Publishers • Украинская Ассоциация Издателей Периодической Печати

У А В П П

About Us
Про Асоціацію
Приєднуйтесь!
Новини
Навчання
Професійний конкурс преси
Тендери УАВПП

Для членів УАВПП

Документи Асоціації
Юридичний сервіс
Інформаційний сервіс

 
На сайті В Інтернеті

Новини УАВПП

Аналітична довідка щодо організації продажу преси

08.04.2005

Сьогодні на території Київського метрополітену щоденно реалізується близько 250 найменувань періодичних видань – від щоденних масових газет до популярних журналів та рекламно-інформаційних видань. На станціях метро і поруч, на 20-метровій території в радіусі станцій, розташовано 146 нестаціонарних точок, так званих “розкладок” преси, і всього 20 кіосків. Таким чином, близько 87 відсотків обсягів продажу преси реалізується саме на нестаціонарних точках – на лотках, столах і т.п.

Згідно з розпорядженням Київської міської державної адміністрації № 247 від 24.02.2005 року комунальним підприємствам «Київській метрополітен», «Київпастранс», «Київавтодор» заборонено подовження з 1 травня 2005 року угод для розміщення пересувних засобів торгівлі (столів, лотків тощо) на станціях метрополітену та підземних пішохідних переходах. Отже, з 1-го травня вступить у силу повна заборона роздрібної торгівлі з використанням пересувних конструкцій для торгівлі на всіх без винятку станціях Київського метрополітену та швидкісного трамваю, а також в підземних пішохідних переходах в м. Києві.

Київська міська державна адміністрація пропонує свій шлях до цивілізованої торгівлі – переведення всієї нестаціонарної торгівлі в метро, в тому числі пресою, до кіосків (або стаціонарних павільйонів). Але одночасна ліквідація с 1 травня 2005 року 146 нестаціонарних точок реалізації преси в Києві призведе по різкого падіння продажу газет і журналів, до штучного і вимушеного обмеження тиражів видань, що продаються в столиці.

Такі висновки Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси робить не для залякування і нагнітання емоцій. Розповсюдження преси має свою специфіку, яку вже давно враховують як державні, так і місцеві органі влади в європейських столицях. Продаж преси не може бути поставлений на один щабель із продажем ковбаси чи колготок. Газети і журнали не є товарами першочергового попиту – аби купити пресу киянин не буде їхати на ринок. Водночас преса – надзвичайно важливий соціальний продукт, який створює необхідний рівень поінформованості населення, який об`єднує мешканців міста. Без преси неможливо уявити існування столиці як сталої спільноти громадян.

Практично в усіх європейських столицях існують в тому чи іншому вигляді системи регулювання ринку продажу преси, в яких держава та мерії беруть безпосередню участь. Головним аспектом у таких системах є процеси саморегулювання, запропоновані спільнотами видавців та розповсюджувачів преси. Таким чином, ці системи протистоять як неконтрольованій конкуренції і хаосу на ринку преси, так і руйнівному втручанню в розповсюдження преси з боку будь-яких органів.

Проблема реалізації преси в Київському метрополітені не є унікальною. Торік уряд Москви з огляду на небезпеку терактів заборонив нестаціонарну торгівлю в московському метрополітені. До процесу реформування ринку преси в московському метро було залучено видавців преси, що об’єднані російськими Гільдією видавців періодичної преси та Національною асоціацією видавців. Були знайдені альтернативні рішення, які дозволили швидко відновити обсяги реалізації преси в метро і на прилеглій території. Така співпраця видавців преси і влади продовжується в рамках “Видавничої ініціативи”, що ставить на меті повне реформування системи продажу преси в російській столиці. На черзі – російські регіони.

Ефективність такої співпраці десятиліттями демонструють регульовані системи продажу преси у Франції та Німеччині. Найбільш жорсткий підхід існує в паризькому метро, де повністю заборонено торгівлю, але на поверхні біля станцій метрополітену розповсюджувачі преси отримали максимальні преференції щодо місця та умов продажу газет і журналів. У інших європейських містах знайдено компромісні рішення з урахуванням надзвичайної соціальної важливості преси як продукту. До речі, у наших сусідів у Москві прийняте вже подібне рішення.

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси, що об`єднує 106 видавничих компаній преси з усієї України і є галузевою асоціацією видавців газет і журналів, готова брати участь в опрацюванні умов альтернативного продажу преси в Київському метро, аби запобігти падінню тиражів друкованих періодичних видань, різкому зменшенню доступу мешканців Києва до друкованої інформаційної продукції. Нагадаємо, що право вільного і безперешкодного доступу до інформації гарантовано Конституцією кожному громадянину України.

Інф. УАВПП

Версія для друку

Галузь преси

Новини
Анонси галузевих заходів
Медіа-законодавство
Медіа-аналітика
Медіа-спец
Дослідження
Регіональна преса 2005
Довідник видавця
Каталог корисних сайтів

© 2004-2024 УАВПП

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси:
(044) 289-99-90
info@uapp.org


УАВППУАВППНовиниНовини УАВППАналітична довідка щодо організації продажу преси
  Rambler's Top100 SEO-каталог