Новини WAN Собственная газета за $10 тыс Каталог корисних інтернет-сайтів Фотогалерея УАВПП. Цікаві фото видавців...

Каталог
Мапа сайту
Фотогалерея
Головна сторінка

Ukrainian Association of Press Publishers • Украинская Ассоциация Издателей Периодической Печати

У А В П П

About Us
Про Асоціацію
Приєднуйтесь!
Новини
Навчання
Професійний конкурс преси
Тендери УАВПП

Для членів УАВПП

Документи Асоціації
Юридичний сервіс
Інформаційний сервіс

 
На сайті В Інтернеті

Новини УАВПП

З ініціативи уряду відновлено пільги з ПДВ для преси та книговидавництва

24.06.2004

17 червня 2004 року парламент ухвалив Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2004 рік”. Ухвалою цього закону парламент серед іншого підтримав уряд у питанні відновлення пільгового режиму оподаткування преси та книговидавництва податком на додану вартість. Відповідні зміни до закону про бюджет-2004 Міністерство фінансів погодило із Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету, який рекомендував парламентові ухвалити їх у першому читанні та у цілому.

Нагадаємо, що статтею 80 Закону України “Про Державний бюджет України на 2004 рік”, ухваленого Верховною Радою України наприкінці минулого року, було частково призупинено дію підпункту 5.1.2. статті 5 Закону України “Про податок на додану вартість”. Згідно із цією нормою від оподаткування ПДВ звільнялись, зокрема: продаж (передплата) і доставка періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва, продаж книжок вітчизняного виробництва.

Провівши консультації в уряді та з видавцями Мінфін погодив із народними депутатами норму про відновлення пільгового режиму оподаткування ПДВ видавничої галузі, одначе законопроект №4000-1, у якому містилась відповідна норма, з різних причин так і не набув статусу чинного закону.

Не дивлячись на це Мінфін продовжив консультації із видавцями. Зокрема, із Українською асоціацією видавців періодичної преси, і дійшов згоди щодо спільних дій у питанні оптимізації оподаткування преси податком на додану вартість. У той же час, запрошувані асоціацією поряд із Мінфіном народні депутати – автори альтернативного законопроекту „Про внесення змін до деяких законів України відносно підтримки друкованих засобів масової інформації та книговидавничої справи в Україні” Віктор Ющенко, Віктор Пинзеник і Сергій Терьохін самоусунулись від консультацій щодо подальших взаємоузгоджених дій і не приймали участі у спільних засіданнях видавців і урядовців.

У той же час Мінфін, як основний розробник урядового законопроекту про внесення змін до державного бюджету на 2004 рік, врахував необхідність відновлення пільгового режиму оподаткування преси і книговидавництва і погодив її як на урядовому рівні, так і у парламенті.

У свою чергу видавці періодичної преси є цілком задоволеними ухваленням закону про внесення змін до держбюджету-2004. Так, генеральний директор Української асоціації видавців періодичної преси Лідія Молодецька, зокрема, зазначила: “Ми задоволені тим, що уряд і парламент відмовились від дискримінаційної норми про скасування податкових пільг для преси. Разом із Мінфіном ми провели низку консультацій і результат є абсолютно позитивним. Прийнята в урядовому варіанті норма є оптимальною для української преси серед усіх запропонованих. Нарешті, ми маємо діалог із урядом і сподіваємось, що й надалі він буде не менш плідним”.

Керівник асоціації видавців також підкреслила, що податкові пільги дійсно є далеко не кращим інструментом стимулювання розвитку тієї чи іншої галузі, одначе їх скасування має бути компенсовано іншими механізмами стимулювання галузей без елементів дискримінації.


Версія для друку

Галузь преси

Новини
Анонси галузевих заходів
Медіа-законодавство
Медіа-аналітика
Медіа-спец
Дослідження
Регіональна преса 2005
Довідник видавця
Каталог корисних сайтів

© 2004-2024 УАВПП

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси:
(044) 289-99-90
info@uapp.org


УАВППУАВППНовиниНовини УАВППЗ ініціативи уряду відновлено пільги з ПДВ для преси та книговидавництва
  Rambler's Top100 SEO-каталог