Преса про Асоціацію Олигархические и другие СМИ: что же теперь будет? Професійна література для видавця "Гаряча лінія" Задай питання юристу!

Каталог
Мапа сайту
Фотогалерея
Головна сторінка

Ukrainian Association of Press Publishers • Украинская Ассоциация Издателей Периодической Печати

У А В П П

About Us
Про Асоціацію
Приєднуйтесь!
Новини
Навчання
Професійний конкурс преси
Тендери УАВПП

Для членів УАВПП

Документи Асоціації
Юридичний сервіс
Інформаційний сервіс

 
На сайті В Інтернеті

Новини УАВПП

Перед пресою в Україні відкриваються нові можливості

08.02.2005

У четвер 3-го лютого в прес-центрі УАВПП відбувся круглий стіл, присвячений проблемам розвитку галузі преси в 2005 році. Цей захід об’єднав представників видавничих компаній преси з різних куточків України, які є членами Української Асоціації Видавців Преси . В круглому столі також взяли участь представники передплатних агенцій та недержавних організацій, пов’язаних з діяльністю медіа. Основними темами круглого столу стали нові можливості та загрози у просуванні до цивілізованого ринку преси в Україні, слабкі та сильні сторони галузі преси.

З доповідями-повідомленнями виступили Президент УАВПП Борис Ложкін, представники відділу досліджень ринків та послуг компанії GFK-USM Гліб Вишлінський та Марина Гостик, директор із збуту ЗАО “Український Медіа Холдінг” Олександр Ратнер, директор Українського бюро сертифікації накладів Олександр Харченко, начальник Аналітично-правового відділу УАВПП Алі Сафаров, керівник IT- та видавничих програм УАВПП Сегій Базанов. Модератором круглого столу була генеральний директор УАВПП Лілія Молодецька.

На початку слово взяв президент Асоціації видавців преси та президент ЗАО “Український Медіа Холдинг” Борис Ложкін. Він зокрема зазначив, що у зв’язку з демократичними перетвореннями, які почалися в нашій країні після подій листопада-грудня 2004 року, перед вітчизняною галуззю преси відкрилися нові обрії. Свобода слова в Україні стала дійсністю, а це одразу підвищує рівень якості наших друкованих видань.

Потім перед учасниками заходу виступили працівники компанії GFK-USM, які представили звіт про дослідження тенденцій розвитку регіональної преси в Україні, що було проведене на замовлення Интерньюз Нетворк. Головними висновками дослідження стали невисока оцінка задоволеності читачів рівнем регіональної преси (3,73 за 5-бальною шкалою) з пріоритетами для покращення задоволеності в оформленні видань, об’єктивності і правдивості, повноті інформації, стилю подання інформації, важливості інформації особисто для себе. Найбільшими загрозами для читання як регіональної, так і національної преси є старіння аудиторії, бажання отримувати новини насамперед із телебачення. Споживча поведінка читачів стосовно місця і часу купівлі газет, місця та часу читання істотно не змінилася з 2002 року, коли УАВПП провела дослідження читацької аудиторіх газет України. Кожен із присутніх отримав запис на CD результатів дослідження.

Далі за допомогою модератора столу в цікавій та часом гострій дискусії були встановлені нові можливості й загрози, що постали перед галуззю у зв’язку з приход нової влади. Нові можливості преси є очевидні майже для всіх – розвиток без цензури з центру, зменшення тиску влади на місцях, покращення для медіа доступу до інформації, збільшення інвестиційної привабливості тощо. А от серед негативних речей, яких можуть зазнати ЗМІ, присутні назвали ймовірне підвищення цін на папір, поліграфічні послуги та вірогідність люстрації топ-менеджменту по відношенню до тих видань, що не підтримували теперішню владу під час президентських виборів.

Після розгляду зовнішніх умов, у яких опинилися друковані медіа, учасники круглого столу перейшли до суто внутрішніх проблем розвитку галузі. До найболючіших питань, що були розглянуті на цій дискусії, можна віднести збут і передплату. Також присутні обговорили досвід законодавчих ініціатив та лобіювання власних інтересів членів УАВПП. Жваву дискусію викликало мовне питання та перспективи роздержавлення друкованих ЗМІ й вплив приватизації на розвиток ринку преси.

Окрема дискусія розгорнулась навколо проблем збуту преси як найбільш слабкої сторони галузі та організації аудиту накладів. Ці два фактори здатні суттєво змінити галузь, адже саме кількість реалізованих екземплярів видань на конкретній географічній території, підтверджена аудитом, є необхідною вимогою для розміщення реклами на цивілізованих ринках преси світу. Таким чином, рекламодавець спирається не на дослідженя рейтингів, а на дані аудиту проданого тиражу в перерахунку на кількість домогосподарств на території міста або регіону.

Насамкінець були розглянуті пропозиції щодо розробки класифікатора та стандартів галузі, без яких неможливо організувати вивчення преси, етичний кодекс УАВПП і пропозиції щодо галузевої конференції видавців преси, запланованої на 26 березня цього року.

Отже, відверте й щире спілкування між видавцями з різних регіонів показало, що розбіжностей, які наче б то виникли після останніх президентських виборів, не існує, що видавці віддають пріоритет загально-галузевим проблемам і спільно налаштовані на їх подолання.

(Див. матеріали круглого столу в найближчих випусках бюлетеня „Новини друкованих ЗМІ України”).


Версія для друку

Галузь преси

Новини
Анонси галузевих заходів
Медіа-законодавство
Медіа-аналітика
Медіа-спец
Дослідження
Регіональна преса 2005
Довідник видавця
Каталог корисних сайтів

© 2004-2024 УАВПП

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси:
(044) 289-99-90
info@uapp.org


УАВППУАВППНовиниНовини УАВПППеред пресою в Україні відкриваються нові можливості
  Rambler's Top100 SEO-каталог